Janneke van dijk, Hanna van Petten-vanCharante en Laddy van Putten, Augusta Curiel: fotografe in Suriname 1904-1937 (Amsterdam 2007). 192 pagina’s.
Libri Musei Surinamensis 3
Augusta en Anna Curiel golden in de eerste helft van de vorige eeuw als de meest toonaangevende fotografen in Suriname. Twee ongehuwde zusters uit de betere kringen van Paramaribo, die in hun eigen onderhoud voorzagen door middel van een zelfstandig beroep. Als ‘de dames Curiel’ stonden ze bij iedereen bekend. Augusta was de fotograaf, Anna haar assistente, steun en toeverlaat. Sjouwend met haar zwaar statief en een grote platencamera waren ze een bekende en gewaardeerde verschijning in Paramaribo. Wie een belangrijke gebeurtenis wilde laten vastleggen, deed een beroep op Augusta en Anna.
In hun bescheiden studio was alleen plaats voor portretfoto’s. Ze fotografeerden bij voorkeur op locatie: Paramaribo, Moengo, Coronie, de plantages, de fabrieken, de goudmijnen. Het werk van missie en zending, de jaarlijkse feestelijkheden op het Gouvernementsplein, de aankomst van nieuwe Javaanse contractarbeiders, voor geen opdracht deinsden ze terug.
In 1929 werd aan Augusta Curiel het predikaat ‘hofleverancier’ verleend door koningin Wilhelmina. Augusta was trots op deze eer. Ze was de eerste hofleverancier in de kolonie Suriname. Ze stierf in 1937. Haar zuster Anna zette de studio voort tot 1952. Het koninklijk wapen siert nog steeds Augusta’s grafsteen op begraafplaats ‘Oud Lina’s Rust’ in Paramaribo.
De vele bewaard gebleven foto’s (glasnegatieven en afdrukken) van Augusta en Curiel geven een uniek beeld van Suriname in het begin van de 20e eeuw. Het is voor het eerst dat het fotografische levenswerk van ‘de dames Curiel’ in boekvorm aandacht krijgt.