Fotoarchief

Suriname kende in 1875 al een Koloniaal Museum dat een voortzetting was van het museum dat sinds 1864 gerund werd door het Surinaams Genootschap ter Bewaring van Kennis. Helaas ging dit museum in 1908 ter ziele nadat een door de overheid ingestelde commissie had geconcludeerd dat de collecties onbetekenend waren en in staat van ernstig verval verkeerden. Het schoolmuseum dat vervolgens met de overgebleven collecties werd geformeerd hield het vol tot zijn liquidatie in 1929. In 1930 werd op een veiling alles te koop aangeboden en vervolgens bleef het geruime tijd stil op het gebied van het bewaren van cultureel erfgoed.

Omdat er met name gedurende de Tweede Wereldoorlog, toen onder anderen veel Amerikanen in Suriname waren, zoveel erfgoed het land werd uitgedragen, werd in 1947 door een groepje mensen dat zich daar bezorgd over maakte, het Surinaams Museum in het leven geroepen.

De Stichting Surinaams Museum bestaat inmiddels bijna 70 jaar en heeft in haar bestaan bijzondere collecties weten aan te leggen. De uitgebreide fotocollectie van meer dan 10.000 afbeeldingen is daar één van. De oudste foto's dateren uit de jaren '70 van de 19e eeuw.

In samenwerking met het Nationaal Historisch Museum, Nederland kon deze site in het leven worden geroepen en wordt u hier momenteel een selectie getoond van ruim 2.300 foto's uit ons archief. Mocht u aanvullende informatie hebben, dan houden wij ons uiteraard aanbevolen. Alleen samen kunnen wij de historische informatie optimaliseren en ter beschikking stellen van het algemeen publiek.

Door op een van onderstaande foto's te klikken komt u automatisch op de website waar onze collectie is ondergebracht.