Museumstof 276: Museumnacht 2019

Museumstof 275: jaarwisseling en uitdeling
juni 3, 2019
Museumstof 277: in memoriam Frans Bubberman
juni 3, 2019
Show all

Museumstof 276: Museumnacht 2019

Inmiddels voor het zesde jaar op rij, vindt ook dit jaar op zaterdag 25 mei de jaarlijkse museumdag plaats. Ingesteld door de International Council of Museums (ICOM) in 1977 is het zo bekeken zelfs al de 42e editie. Officieel valt deze dag op 18 mei maar locaal kan daarvan worden afgeweken.

Begonnen in 2014 met een viertal deelnemers, t.w. het Surinaamsch Rumhuis, het Kerkelijk Museum, het Maritiem Museum en het Surinaams Museum, is deze dag uitgegroeid tot een evenement dat vandaag de dag ruim 15 deelnemers telt.

Hoewel ook niet-museale instellingen deelnemen ligt de nadruk uiteraard op musea en het feit dat zij een bepaalde rol hebben in de samenleving. En die rol beperkt zich niet slechts tot het verzamelen, conserveren of ontsluiten van collecties door middel van tentoonstellingen. Op diverse manieren is er een rol voor musea weggelegd in het maatschappelijk debat. Of zoals de ICOM het verwoord: “As institutions at the heart of society, museums have the power to establish dialogue between cultures, to build bridges for a peaceful world and to define a sustainable future.”

Het thema voor dit jaar luidt: “Museums as cultural hubs. The Future of Tradition”. Vooral ook de rol van musea in de eigen locale omgeving en de verbindende rol die het museum daarin kan spelen is belangrijk. Daarom is op de poster die voor dit jaar ontworpen is het ‘locatieteken’, zoals dat op internet gebruikt wordt afgebeeld en in een repeterend patroon opgevoerd. In overdrachtelijke zin ontstaat er een netwerk. Op de website van de ICOM kan de geïnteresseerde lezer gedétaileerde informatie terugvinden.

Het museumcollectief heeft het thema van de ICOM aangepast naar: “Living Legends; The Future of Traditions”.

Zoals elk jaar zet het Surinaams Museum niet alleen zijn deuren gratis open, er worden ook diverse attracties aangeboden. Dit jaar zullen er optredens zijn van de Kathedrale Koorschool en een drietal storytellers, die het thema Living Legends op hun eigen wijze zullen interpreteren.

Verder zullen een tattoo- en een make-up artiest hun kunnen tonen. Er komt een kunstwerk dat aan het thema gerelateerd is en er is een museumspel waarmee leuke prijzen zijn te winnen.
Daarnaast is er een tweedehands boekenmarkt en worden boeken uit de museumwinkel tegen een speciale prijs aangeboden.

Als bijzonderheid mag worden vermeld dat weliswaar de bezoekers gratis naar binnen mogen maar dat elk jaar opnieuw ook het personeel van het museum en de vrijwilligers geheel belangeloos deze avond mogelijk maken.

De belangstelling is elk jaar erg groot geweest en als het weer wil meespelen hopen we ook dit jaar tal van bezoekers, jong en oud, te mogen verwelkomen.

De deuren zijn geopend van 18 – 23 uur.