Museumstof 228: plantation to nation

Museumstof 229: Internationale Museumdag/-nacht
May 17, 2014

Museumstof 228: plantation to nation

U bent van ons een museumstof gewend met een titel in het Nederlands. Maar bij deze is Engels een noodzaak. Dit is namelijk de titel van een pas uitgegeven boek met als onderschrift: ‘Caribische musea en nationale identiteit’. En je kan de titel natuurlijk wel vertalen in de kop van deze museumstof, maar ‘plantage naar natie’ is toch niet zo klinkend. Vandaar. Dit boek is een uitgave in de serie Inclusive Museums, waar de bekende Indiase museoloog Amareswar Galla (Kopenhagen en Hyderabad) aan verbonden is. Hij is goed bekend met de problematiek van musea in landen in ontwikkeling. Opmerkelijk aan het boek is, dat er de ontstaansgeschiedenis en huidige activiteiten van musea in beschreven staan, en dan blijkt dat beide aspecten in veel ex-koloniale gebieden overeenkomen. musstof-228webMen zou de eerste gelijkenis verwachten, maar dat de uitdagingen waar de musea in het Caribisch gebied voor staan, zo veel op elkaar lijken, verbaast toch wel. Zeker omdat de toeristensector in bepaalde (ei)landen veel beter ontwikkeld is dan in andere.

Het boek beoogt in de eerste plaats een onderzoek en uitleg over en deelname te zijn aan de discussies die momenteel gevoerd worden over de ontwikkelingen in en rond musea. De aanvankelijke discussies over identiteit zijn veranderd, de beelden en mythen zijn bijgesteld. De koloniale inzichten werden vervangen door lokale nationale ideeën. Vroeger waren de etnische groepen in het Surinaams Museum bijvoorbeeld in aparte zalen tentoongesteld, nu zijn ze veel meer geïntegreerd in de opstelling. In het gehele Caribische gebied zijn er nog steeds open plekken, stiltes en misplaatsingen in musea, die de historische en actuele ervaringen moeten duiden. En in al die musea wordt er aan gewerkt om die op te vullen aan de hand van moderne museale inzichten. De snelheid waarmee die aanpassingen gepleegd kunnen worden zijn natuurlijk, dat begrijpt iedereen, afhankelijk van het budget dat een instituut ter beschikking heeft. En dat verschilt wel enorm van museum tot museum. In dit opzicht is vooral de steun van de overheid van groot belang. Het boek is ook bedoeld om als basis te dienen voor verdere studie op het gebied van ideeënvorming over cultureel erfgoed, zeker ook voor studiecentra en opleidingen (ook op universiteiten) die aan dit onderwerp gelieerd zijn.

Alissandra Cummins, de directrice van het Barbados Museum, is de auteur van het eerste van zestien artikelen. Verder zijn er nog twee over dat eiland opgenomen. Aan bod komen ook : Haïti, Cuba, Jamaica, Bermuda, Martinique, Dominica, Turks en Caicos eilanden, St. Lucia en de Bahama’s. Allemaal met hun eigen individuele verhaal en voorbeelden ter illustratie. Er zijn twee artikelen over Suriname: een vergelijkend onderzoek door Valika Smeulders over de tentoonstelling ‘Erfenis van de slavernij’, die zowel hier als op Curaçao te zien was. En een over het Surinaams Museum in Fort Zeelandia door Hilde Neus. Door deze publicatie zal men zeker ook gefundeerder discussies over musea in de regio aan kunnen gaan.