Met meesterhand vervaardigd


LMS04
Hilde Neus en Laddy van Putten, Gerrit Schouten (1779-1839): met meesterhand vervaardigd¬†(Paramaribo 2008). 43 pagina’s.

Op 25 november 2005 kreeg Suriname ter gelegenheid van haar 30-jarige onafhankelijkheid van Nederland drie diorama’s (kijkkastjes) cadeau. President Venetiaan stelde deze diorama’s in de vorm van een langdurig bruikleen ter beschikking van de Stichting Surinaams Museum, waardoor de mogelijkheid geschapen werd om ze aan een groot en gevarieerd publiek te kunnen tonen.

De diorama’s werden vervaardigd door Gerrit Schouten (1779-1839) die bekend staat als Suriname’s eerste kleurling die naam maakte als beeldend kunstenaar.

Er zijn speciale maatregelen getroffen om de diorama’s optimaal voor de toekomst te behouden. Daartoe werd een ‘Schoutenkabinet’ gerealiseerd, waarin ook tekeningen van Schouten zijn tentoongesteld, te weten tekeningen van planten en drie unieke portretjes van Cojo, Mentor en Present.

Het werk van Schouten staat op permanente basis opgesteld. Daar omheen worden andere kwetsbare zaken uit de collectie op onregelmatige basis getoond.

Dit gidsje beoogt het werk van Schouten dat zich in het Surinaams Museum bevindt voor een breed publiek toegankelijk te maken.