Museumstof 261: 5 miljoen hits op fotosite Surinaams Museum.
August 28, 2016
Cityscapes and Birdmen
April 14, 2017

Museumstof 262: Baka Foto

Zou er nog iemand zijn die weet dat op 30 november 1980 door de toenmalige presidentsvrouw Shirley Chin A Sen het wandelpark Baka Foto officieel werd geopend? Hooguit een enkeling. De vraag is ook of er nog iets wezenlijks over is terug te vinden. Vermoedelijk in de kranten van die dagen. Een kleine zoektocht op internet leverde vooralsnog niets op. Het park was helaas geen lang leven beschoren. Nog geen anderhalf jaar later werd Baka Foto militair terrein. En was het park autovrij? Als ‘wandelpark’ zou je dat wel verwachten. Wie weet is het alleen daarom al een idee om het wandelpark nieuw leven in te blazen.

We weten allemaal wel dat de vertaling van Baka Foto, “achter de stad” is. En deze naam waaronder het fort Zeelandia-complex al een paar honderd jaar in de volksmond bekend staat, is niet zomaar ontstaan. Wijlen André Loor, de bekende historicus, zegt er in Mededeling nr. 37 van het Surinaams Museum het volgende over:

“Toen Paramaribo zich tot handelscentrum ontplooide en de rivier afzakkende landbouwers, houthandelaars e.d. daar moesten stoppen om handel te drijven, werd met ‘foto’ (verbastering van ‘fort’) niet meer Zeelandia, maar  de ‘stad’ Paramaribo bedoeld. Het eigenlijke fort (‘foto’) lag voor hen toen achter (baka) de stad, waardoor dit complex Zeelandia in de volksmond “Baka Foto” genoemd werd.” Uiteindelijk is Paramaribo ontstaan vanuit het fort en omgeving waar de eerste kolonisten startten en waar de handel geconcentreerd was.

Klein deel uit de gravure ”Gezicht van de stad Paramaribo en het Fort Zelandia in Suriname”, door Jacobus van der Schley, ca. 1770.

Bijgaande gravure, een uitsnede uit een grotere prent, illustreert heel goed hoe je komende vanuit het binnenland Fort Zeelandia “achter de stad” ziet liggen. Deze afbeelding dateert uit ca. 1770. Links vooraan op de hoek met het plein is het ‘Hoekhuis’ te zien, nog met de hoofdingang aan de pleinzijde. Midden op het plein, voor het paleis dat er totaal anders uit ziet dan tegenwoordig, staan militairen in het gelid. Rechts onderaan zien we Fort Zeelandia. Tussen paleis en fort loopt de Tamarindelaan.

De naam voor het café-restaurant van het Surinaams Museum: Baka Foto is natuurlijk niet zomaar gekozen. Deze historische naam is onlosmakelijk verbonden met de locatie. De naam Baka Foto krijgt in dit geval nog een extra betekenis omdat het restaurant zich letterlijk aan de achterzijde van het fort bevindt.

Het is betreurenswaardig dat de laatste maanden in de media herhaaldelijk ten onrechte het bericht naar buiten kwam dat het museumrestaurant Baka Foto definitief haar deuren zou sluiten. Niets is uiteraard minder waar. Zolang het Surinaams Museum bestaat zal er een museumrestaurant zijn. Het restaurant is er dus nog steeds, zij het onder een nieuw management. Momenteel worden enige herstel- en opknapwerkzaamheden uitgevoerd. Tijdens de museumopeningstijden is het café gewoon geopend en binnenkort kunt u ook weer lekker op het terras aan de rivierzijde zitten en genieten van culinaire hoogstandjes, waarbij de inbreng van de locale keuken een belangrijke rol zal spelen. De sfeervolle bar, voorzien van een ouderwetse porseleinen biertap moet als vanouds weer een echte ontmoetingsplek worden voor stamgasten en wie verder maar wil aanschuiven. Hebt u er zin in? Wellicht is dit tevens aanleiding om ook het museum met een (hernieuwd) bezoek te vereren. U bent van harte welkom!

In: Mededelingen 37 van het Surinaams Museum, herkomst vooralsnog onbekend.