Museumstof 261: 5 miljoen hits op fotosite Surinaams Museum.

Museumstof 260: Oproep tot protest.
August 28, 2016
Museumstof 262: Baka Foto
September 30, 2016

Museumstof 261: 5 miljoen hits op fotosite Surinaams Museum.

In museumstof hebben we meer dan eens aandacht besteed aan historische foto’s uit onze collecties. Dit weekend kunnen we de vijf miljoenste hit op onze fotosite bijschrijven. Het is ongelooflijk hoezeer historische foto’s van Suriname in de belangstelling staan. In 2010 stelde het Nederlandse Nationaal Historisch Museum (NHM) fondsen ter beschikking waardoor het Surinaams Museum de gelegenheid kreeg zijn zo bijzondere fotoarchief door middel van een website te ontsluiten. Het NHM was door de politiek in 2008 in het leven geroepen maar toen wat jaren later het mes in de culturele sector werd gezet, betekende dat ook het einde van dit museum. Ultimo 2011 hield het museum alweer op te bestaan. Het cadeau echter dat wij kregen wordt door ons nog steeds gekoesterd. Dagelijks registreren we gemiddeld meer dan 500 hits. Er zijn pieken geweest van wel 30.000 hits of meer per dag. En dalen van enkele tientallen. Inmiddels staan er 2.345 foto’s op de site en het einde is voorlopig nog niet in zicht. Binnenkort worden weer nieuwe historische foto’s toegevoegd.

Een mooie kant van de website is het feit dat bezoekers commentaar kunnen geven en aanvullingen kunnen plegen op de informatie die bij de foto’s wordt gegeven. Alleen door onze kennis te bundelen en te delen kunnen we de site optimaal inzetten en ter beschikking stellen van het algemeen publiek.

Het fotoarchief van het Surinaams Museum is internationaal gezien misschien wel het mooiste en omvangrijkste als het om Surinaamse historische foto’s gaat. Door jarenlang actief te verzamelen in binnen- en buitenland hebben we prachtig en vaak uniek materiaal, zowel oude fotoalbums als losse foto’s weten te verkrijgen. En dat gaat nog steeds door. Ook de fotosite stimuleert mensen tot het doen van schenkingen.

Het bewaren en onderhouden van de foto’s is natuurlijk een ander verhaal, daar gaan veel kosten mee gemoeid. De foto’s worden constant geklimatiseerd, er wordt gebruik gemaakt van zuurvrij vloeipapier, er is deskundig personeel voor het onderhoud en de ontsluiting en de fysieke locatie moet worden onderhouden.

Afgezien van de reizende fotografen die in de beginperiode van de fotografie van plaats tot plaats en van land tot land trokken, vestigden de fotografen zich vrijwel uitsluitend in Paramaribo. Er is weinig tot niets bekend over vroege fotografen die buiten Paramaribo gevestigd waren. Wij kennen vooralsnog alleen Charles Leonard Petrus Pickering (Tjallie, 1894 – 1970) die in Nickerie een studio had, Studio Ingrid, genoemd naar zijn jongste dochter. Materiaal van zijn hand is moeilijk te vinden, vooral ook omdat zijn foto’s ongesigneerd waren. Dat voor Pickering de fotografie meer was dan het schieten van een kiekje waarmee hij zijn brood verdiende, blijkt wel uit de volgende spreuk die hij prominent in zijn studio aan de muur had hangen:

Photografeeren

wekt lust tot wetenschap

en versterkt

de liefde tot het schoone

M261

Voor deze museumstof is dan ook een foto van zijn studio, gelegen aan de Voorstraat, op zijn plaats. Eerder had hij een studio aan de Oost-Kanaalstraat. Op het uithangbord staat niet alleen de naam van de studio, in zowel Nederlands als Engels staat er: ontwikkelen, afdrukken, vergroten. Zijn moeder Mary Pickering kwam uit Guyana en we kunnen ons voorstellen dat men ook vanuit Guyana Studio Ingrid wist te vinden.