Museumstof 258: Museumnacht 2016

Museumstof 257: Gekleurde kinderen.
April 22, 2016
Museumstof 259: De verovering van een fort.
August 28, 2016

Museumstof 258: Museumnacht 2016

Binnenkort is het weer internationale museumdag. Deze door de ICOM (International Council of Museums) in 1977 ingestelde dag is op of rond 18 mei. De dag is in de eerste plaats bedoeld om mensen ervan bewust te maken hoe belangrijk musea zijn in de ontwikkeling van een samenleving. In onderling overleg hebben de deelnemende musea besloten om dit jaar op zaterdag 21 mei deze dag te vieren. Dan zullen deze musea van 18 – 23 uur ’s avonds hun deuren openen voor het publiek. Vanuit de door de musea ingestelde werkgroep wordt de gemeenschap geïnformeerd.

In museumstof maken we inmiddels traditiegetrouw elk jaar gewag van deze dag en in voorgaande afleveringen is een en ander verteld over de ICOM, de bedoeling van de dag en het thema dat in het bewuste jaar wordt gehanteerd. Voor dit jaar heeft de ICOM gekozen voor het thema “Museums and Cultural Landscapes”. Hierbij handelt het met name over de relatie tussen musea en hun omgeving, waarbij een cultureel landschap een “eigen plek” betreft die de onlosmakelijke band tussen materieel en immaterieel erfgoed belichaamt. Het is het geheel waarbinnen we leven en waardoor we worden omringt. Het is dat wat ons ‘eigen’ is en wat ons identiteit geeft.

Mooi aansluitend op dit thema is een nieuwe tentoonstelling onder de naam Fu Moi Moi – het versierde lichaam toen en nu, die momenteel wordt voorbereid. De tentoonstelling laat in woord en beeld zien hoe bij de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname, zowel in het verleden als in het heden het lichaam wordt versierd. Vier basisthema’s vormen het uitgangspunt: haardracht, lichaamsbeschildering, sieraden en tatoeages/piercings.

Deze verschillende manieren van versieren hebben alle te maken met identiteit, zoals die van de groep waartoe je behoort, maar ook die van jezelf.

Hoewel de tentoonstelling nog in opbouw is, ze zal niet lang na de museumnacht officieel worden geopend, gunnen we het publiek alvast een voorproefje.

Als het weer een beetje wil meewerken rekenen we op een grote toeloop en hopen we de bezoekersaantallen van vorig jaar te overtreffen. In 2015 namen meer dan 35.000 musea in 145 landen deel aan internationale museumdag.

SSM