Tentoonstelling: Smart van een Slavenschip – scheepsramp op de Marowijne

Museumstof 221: Er wappert een Engelse vlag
December 2, 2013

Tentoonstelling: Smart van een Slavenschip – scheepsramp op de Marowijne

De tentoonstelling ‘Smart van een Slavenschip – Scheepsramp op de Marowijne’vertelt het verhaal van één van de grootste, maar onbekendste, scheepsrampen uit de Nederlandse geschiedenis, de laatste reis van slavenschip Leusden. De tentoonstelling wordt door de Nederlandse Ambassade in Paramaribo georganiseerd in samenwerking met het Scheepvaartsmuseum in Amsterdam. Poster en Banner De tentoonstelling, die op dit moment al wordt getoond in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam onder de naam ‘De Zwarte Bladzijde’, is gebaseerd op het boek ‘Het slavenschip Leusden’ van historicus Leo Balai en met zijn hulp ontwikkeld. De bezoeker gaat in de tentoonstelling zelf op zoek naar de gebeurtenissen van 1738, toen het slavenschip Leusden zijn laatste reis maakte. Gaandeweg leert de bezoeker over de economische achtergrond van de slavenhandel en ervaart hij hoe het leven aan boord van een slavenschip verliep. De bezoeker maakt tijdens zijn zoektocht kennis met verschillende opvarenden van de Leusden. De tentoonstelling heeft een moderne opzet en is vooral gericht op ‘beleving’. De filmbeelden nemen bezoekers mee op een reis door het verhaal van de ‘Leusden’. Er is een ruimte gecreëerd die het ruim van het slavenschip verbeeldt en een impressie geeft van de hachelijke situatie waarin slaven benedendeks verkeerden. Bij de tentoonstelling wordt veel aandacht geschonken aan het educatieve aspect. Er is een speciaal educatief programma opgezet dat kinderen op interactieve wijze over het onderwerp slavenhandel informeert. De kinderen worden ook uitgedaagd om na te denken over de sporen die de slavernij in het heden achterlaat. De toegang voor schoolklassen is gratis. Herdenkingsjaar Afschaffing Slavernij Ernst Noorman, chargé d’affaires van de Nederlandse ambassade in Suriname: “De tentoonstelling De Zwarte Bladzijde van Het Scheepvaartmuseum raakt de inwoners van Suriname én Nederland. Het behandelt een van de dramatische hoofdstukken uit ons gezamenlijke verleden. De ambassade vindt het van groot belang het onderwerp slavernij niet onbesproken te laten. Deze tentoonstelling in Paramaribo kan daarbij een belangrijke rol spelen.” In 2013 herdenkt Nederland dat 150 jaar geleden de slavernij in de koloniën in de West werd afgeschaft. Ter gelegenheid van deze herdenking organiseert de Nederlandse ambassade in Paramaribo verschillende activiteiten over het thema slavernij. Zo steunde de ambassade de fototentoonstelling ‘The Sweet and Sour Story of Sugar’ (over de effecten van de suikerhandel) en de onderzoeksmissie naar de mogelijke locatie van het gezonken slavenschip Leusden. Hetin Suriname organiserenvan de tentoonstelling over het slavenschip Leusden en de slavenhandel zal het aangrijpend sluitstuk zijn van dit herdenkingsjaar. Praktische Informatie Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 09:00 tot 14:00 uur                         zondag van 10:00 tot 14:00 uur Gesloten op: maandag en zaterdag Toegangsprijs: volwassenen: srd 15,-                         kinderen tot 12 jaar: srd 8,-                         scholen: speciaal voor deze expositie toegang gratis in klassenverband. Normale                             toegangsprijs: kinderen srd 4,- p/p en leerkrachten srd 8,- p/p De tentoonstelling wordt georganiseerd op initiatief van de Nederlandse Ambassade in Paramaribo in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling is geschikt voor bezoekers vanaf 8 jaar.